Műtéti fogszabályozás

Miért lehet egyáltalán szükség sebészi beavatkozásra a fogszabályozás mellett? Ahhoz, hogy a fogszabályozás során esztétikai és egészségügyi szempontból is ideális eredményt tudjunk elérni, a fogakat tartó állcsontoknak is megfelelő pozícióban kell lenniük. Amennyiben ez nem teljesül, a fogszabályozás önmagában nem képes megoldani az eltérést. Ilyenkor szükség lehet az állcsontok sebészeti mozgatására ahhoz, hogy a fogak egyáltalán megfelelően érintkezni tudjanak.
Műtéti fogszabályozás

Miért van szükség fogszabályozásra is a sebészeti beavatkozás mellett? A műtét nem oldja meg a problémát?

Ha az állcsontok helyzetét megváltoztatjuk, akkor a fogakat olyan irányba kell mozgatni, hogy ezek a bevatkozás után jól illeszkedjenek egymáshoz. A természet igyekszik kompenzálni ezeket a csontozati eltéréseket, ezért a műtét előtti fogszabályozás során ezt kell ellensúlyoznunk.

Milyen fogszabályozó készülékre lesz szükségem?

A kombinált kezelésekhez rögzített fogszabályozó készüléket használunk, mivel ez teszi leginkább lehetővé a fogak kontrollált mozgatását és megfelelő beállítását.

Műtéti fogszabályozás

A fogszabályozó készüléket eltávolítják a műtét előtt?

Nem, a készülék szájban marad a műtét alatt és még utána is néhány hónapig. A műtét alatt a sebésznek ez ad egy támpontot az állcsontok pozicionálásához. A bevatkozás után ennek segítségével végezzük el a fogak finombeállítását. Az állcsontok további stabilitását lemezek és csavarok biztosítják, amelyek a bőr alatt, a csont felszínén rögzülnek. Ezek rendszerint helyben maradnak, nagyon ritka esetben kerülnek eltávolításra egy későbbi beavatkozás során.

Hogyan fog történni a műtéti beavatkozás?

Az eljárást altatásban végzik, szinte teljes egészében szájon belül. A műtét során a felső és/vagy alsó állcsontot steril körülmények között, egy precízen meghatározott felület mentén szétválasztják, az általunk és a sebész által közösen megtervezett pozícióba mozgatják, majd biokompatibilis csavarokkal vagy lemezekkel rögzítik ebben az új pozícióban. Az alsó állcsont műtéte esetén van csak szükség egy pár milliméteres külső bőrmetszésre az állkapocsszöglet területén, amely rövid idő alatt gyógyul. A műtét teljes időtartama nagyjából 2-3 óra, de ebből az altatás miatt nem érzékel semmit.

Műtéti fogszabályozás

Mennyi ideig kell a kórházban tartózkodni?

Rendszerint 3-5 napig kell a kórházban maradni, ebből azonban csak az első 1-2 nap igazán megterhelő a legtöbb páciens számára. Utána csak megfigyelés alatt tartják, amíg ön pl. könyvolvasással vagy filmnézéssel tölti az idejét. Mint minden nagyobb sebészeti beavatkozás után, itt is pár hétig kerülni kell a fizikai megerőltetést (edzések, emelés). Nagyjából 2 hét munkakieséssel kell számolni, otthon végezhető munka esetén 1 hét is elég lehet.

Étkezés a műtét előtt és azt követően

A műtétig normálisan tud táplálkozni, de a sikeres kezelés érdekében fontos, hogy vigyázzon a fogaira és a készülékre. Ezért javasolt a ragacsos cukros ételeket és a szénsavas üdítők gyakori fogyasztását mellőzni. A keményebb ételek (mint például alma) is fogyaszthatók, de ajánlatos lehet azokat előzőleg apróbb darabokra vágni.

A beavatkozás után pár hétig puhább ételek fogyasztása javasolt, és a normál étrendhez történő visszatérésnek is lépcsőzetesnek kell lennie. Nagyon oda kell figyelni a szájhigiénére, hogy ne fertőződjön be a műtött terület.

Étkezés fogszabályozóval

Mire számíthat közvetlenül a műtét után? (utóhatások)

Közvetlen a beavatkozás után duzzanat és zúzódás jelei figyelhetők meg az arcon. Ez 3-4 hét alatt felszívódik, de egy enyhe arcduzzanat akár 12 hónapig is megfigyelhető. Egyes pácienseknél érzéskiesés vagy zsibbadó érzés maradhat fenn hosszabb-rövidebb ideig. Ez nem befolyásolja viszont az ajak mozgását, csupán az érzékelést, kicsit úgy mint egy zsibbasztó a fogorvosnál.

Mennyire változik a kinézet a beavatkozással?

Természetesen változik az arc, hiszen részben ezért is végezzük a kezelést. Pontos mértékét nehéz meghatározni előre, hiszen számos befolyásoló tényező van, mint például a műtét típusa, a mozgatás mértéke. De a változás mindenképpen pozitív irányú, az arc harmonikusabb külleművé válik.

Mennyi ideig tart a teljes kezelés?

Rendszerint 2-3 év közötti időről van szó, de ez változhat a  probléma jellegétől függően. Az elmulasztott vagy lemondott időpontok is növelik a kezelési időtartamát.

Duzzadt arc

Foglaljon időpontot most!

Ha hasonló problémával kűzd, jöjjön el hozzánk egy konzultációra, ahol szakorvosunk részletesen kivizsgálja helyzetét! A diagnózis felállítását követően személyre szabott kezelési tervet készítünk Önnek!

Időpontot foglalok!

Ismerje meg munkafolyamatainkat
Borbély Fogászat csapatmegbeszélés

Ezt tesszük a közös siker érdekében!

Részletfizetési lehetőség

A Dr. Borbély Fogszabályozási Stúdióban szeretnénk minél többek számára elérhetővé tenni azt az életminőségbeli változást, melyet a pácienseink a kezelés hatására megélhetnek. A felszabadult mosoly ne legyen pénz kérdése! Ezért szokatlanul alacsony havi törlesztő részlet mellett is elérhetővé tesszük a kezeléseinket.

Részletfizetési konstrukciónkban egy 200 – 700 ezer forintos indulórészletet követően egységesen havi 70 000 forintos díjon végezzük a fogszabályozást. Egyszerű kezeléseknél ennél is alacsonyabb költségre számíthat. A részletfizetés futamideje jellemzően kicsit rövidebb, mint a fogszabályozás időtartama. A kezelés megtervezését követően pontos árajánlatot adunk, hogy a kiadások Ön számára jól tervezhetőek legyenek.

Tekintse meg árainkat!

5 305 Google értékelés alapján