Fogszabályozás

A fogszabályozás egy olyan tudomány, amely komplex látásmódot igényel. Minden eset egyedi, ezen az oldalon mégis megpróbáltuk főbb kategóriákba sorolni a probléma típusokat és az erre adott megoldásokat, hogy ki-ki a saját panaszának megfelelően a legrelevánsabb választ találja honlapunkon.

Probléma típusok

Gyakori kérdések

A fogszabályozás egy olyan tudomány, amely komplex látásmódot igényel. Minden eset egyedi, ezen az oldalon mégis megpróbáltuk főbb kategóriákba sorolni a probléma típusokat és az erre adott megoldásokat, hogy ki-ki a saját panaszának megfelelően a legrelevánsabb választ találja honlapunkon.

Mennyi ideig tart a fogszabályozás?

A legtöbb kezelés 1,5 – 2,5 évig tart, de speciális esetekben az időtartam ettől jelentősen eltérhet. Ez függ a páciens életkorától, genetikai adottságaitól, a probléma jellegétől és annak súlyosságától. Fontos hangsúlyozni, hogy az aktív kezelés befejezése után éjszakai kivehető vagy belső, rögzített helybentartó készüléket kell viselni hosszabb ideig.

Fáj a fogszabályozás?

A fogszabályozó készülék felhelyezésekor és a rendszeres aktivációk során teljesen normálisnak mondható a feszítő érzés rágáskor és összeharapáskor. Ez a kezelés elején a legintenzívebb, és kb. 3-7 napig tart. Ez idő alatt a keményebb ételek rágása nehézséget okozhat.

Kell fogat húzni a fogszabályozáshoz?

Bár mindig törekszünk fogeltávolítás nélkül kezelni pácienseinket, vannak olyan esetek, amikor a legjobb eredmény elérése érdekében fogak eltávolítását javasoljuk. Ez jellemzően akkor történik, ha a fogak szabályozott állapotban nem férnének el az állcsonton, más szóval, ha a fogak mérete és az állcsontok mérete között jelentős eltérés van. Ilyen esetekben mindig különösen ügyelünk arra, hogy a harapás egészségét és a végeredmény esztétikáját ne befolyásolja a fogeltávolítás, így jellemzően valamely kisőrlő fog eltávolítása praktikus a helyteremtéshez.

A bölcsességfogak problémát okoznak?

A bölcsességfogak igen gyakran okoznak problémát a pácienseknek, akkor is, ha a páciens nem tervez fogszabályozó kezelést. Gyakran nem tudnak előtörni, és az sem ritka, hogy szinte vízszintes pozícióban helyezkednek el, ezzel nyomást gyakorolva a többi fogra. Ezért a bölcsességfogak eltávolítása gyakran indokolt, alapértelmezetten azonban nem szükséges. Sőt, olyan is előfordul, amikor a bölcsességfogak kifejezetten „jól jönnek”, például amikor egy hiányzó őrlőfogat szeretnénk pótolni, a bölcsességfogat bevezethetjük az elvesztett fog helyére.

Fogszabályozás eredményének megtartása

A fogszabályozó kezelés során elvégzett fogmozgatás az állcsont fokozatos átépülésével jár együtt, ezért viszonylag időigényes a folyamat. A fogszabályozó készülék eltávolítását követően a fogak törekednek visszamozdulni a kezdeti pozíciójuk felé. Hogy a visszarendeződést megakadályozzuk, a páciens számára helybentartó készülékeket készítünk. Ez lehet rögzített, ilyenkor egy vékony drótot helyezünk fel a fogak belső oldalára, amihez hamar hozzá lehet szokni. Ezen kívül alkalmazunk kivehető helybentartó készülékeket is, melyek általában a fogakra szorosan illeszkedő, átlátszó fóliából készített sínek. A kivehető készüléket elegendő éjszaka hordani. Pácienseinket visszavárjuk kontroll időpontokra is, hogy figyelemmel kísérjük az elért eredményt.

5 285 Google értékelés alapján